Lapostető szigetelés

Lapostetők csapadékvíz elleni szigetelésére modifikált bitumenes szigetelőlemezt alkalmazunk. A vízszintes vagy a kis lejtéssel rendelkező lapostetők vízszigetelésénél napjainkban ez az egyik legelterjedtebb és ezzel együtt talán a legjobb szigetelési módszer.

A modifikált bitumenes szigetelőlemez egyaránt alkalmazható a régi lapostetős épületek felújításánál valamint az új lapostetővel rendelkező épületek csapadékvíz elleni szigetelése során is. A régi, tönkrement szigetelések legtöbbször bontás nélkül is felújíthatók ezzel a technológiával. Ezenkívül a bitumenes vízszigetelő lemezek a síkpala tetők valamint a hullámpalával fedett épületek bontásmentes felújításánál is alkalmazhatók. Igény esetén vízszigetelési munkáinkat hőszigetelés kivitelezésével valamint lejtésképzéssel is párosíthatjuk. Ebben az esetben az egyenes rétegrendű vagy fordított rétegrendű szigetelési technikát alkalmazunk.

Új építésű tetők esetén a szigetelést a megadott építési terv valamint műszaki dokumentáció alapján készítjük el egyenes vagy fordított rétegrendben.

Egyenes rétegrendű tetőszigetelés

Egyenes rétegrendű tetőszigetelés alkalmazható új tetőknél és felújítások során is, készülhet beton, fa valamint trapézlemez födémen egyaránt. Egyenes rétegrenddel általában nem járható lapostető, terasztető készül.

Ennek a típusú szigetelési eljárásnak a lényege, hogy a hőszigetelő réteg felett helyezkedik el a vízszigetelő bitumenes lemez. Az egyenes rétegrendű tetőszigetelés egy vagy két rétegben készülhet szükség esetén hőszigeteléssel illetve lejtéskorrekcióval kiegészítve.

Egyrétegű szigetelés

Abban az esetben alkalmazzuk, amennyiben a felújítandó tetőfelület meglévő szigetelése is bitumenes hőszigetelő lemezzel készült és állapota kielégítő. A tetőfelület gondos tisztítása és előkészítése után, a tető teljes felületére lángolvasztással hegesztve egy réteg modifikált bitumenes szigetelőlemez kerül, melyet a meglévő attikákra és függőleges felületekre is felvezetünk. Ezekre a felületekre felhajtott szigetelőlemez rögzítése horganyzott viharléccel történik.

Kétrétegű szigetelés

Amennyiben a felújítandó tetőszigetelés állapota szükségessé teszi, főként azokban az esetekben, amikor a tető repedezett, hólyagos vagy nagymértékben beázik, kétrétegű bitumenes szigetelési megoldást alkalmazunk. Ez annyiban különbözik az egyrétegű szigeteléstől, hogy ebben az esetben a palaőrleményes szórással ellátott legfelső szigetelő réteg alá egy alátét bitumenes szigetelőlemez kerül beépítésre. Ez a felújítási módszer lehetővé teszi a födémben megrekedt nedvesség és pára teljes eltávozását valamint hosszú távon is megoldást nyújt a tetőszerkezet páraháztartásának a problémájára.

Kétrétegű szigetelés hőszigeteléssel kiegészítve

Ennél a szigetelési eljárásnál a gondosan megtisztított és előkészített tetőfelületre méretezett vastagságú hőszigetelő anyag kerül (kőzetgyapot vagy expandált polisztirolhab) amelyre az alátét szigetelőlemez kerül mechanikai rögzítéssel, majd a modifikált palaőrleményes szórással ellátott bitumenes zárólemezt helyezzük el lángolvasztással. A tető kiszellőztetésére szabvány szerinti új műanyag páraszellőzők kerülnek beépítésre. Szükség szerint a meglévő tetőösszefolyók helyett újak kerülnek beépítésre.

Kétrétegű szigetelés lejtéskorrekcióval

Bizonyos esetekben, amikor a felújítandó tetőfelület lejtése nem felel meg az előírásoknak, a lapostető szigetelésének felújításakor lejtéskorrekciót készítünk. Ezt hőszigetelő könnyűbetonnal vagy erre a célra gyártott lejtésképző hőszigetelő anyaggal végezzük. A letisztított, perforált felületen, a felsorolt anyag valamelyikéből a tető szerkezetének megfelelő lejtés kerül kialakításra, amelyre az alátét szigetelőlemez majd a modifikált palaőrleményes szórással ellátott bitumenes zárólemez kerül lángolvasztással rögzítve.

Fordított rétegrendű tetőszigetelés

A fordított rétegrendű tetőszigetelési eljárásnál a bitumenes lemez a hőszigetelő réteg alatt helyezkedik el. Ezáltal a vízszigetelő réteg teljes mértékben védve van a külső időjárási valamint mechanikai hatások ellen. A bitumenes lemez rétegeket egymáshoz és az aljzathoz lángszórós technológiával rögzítjük. A felső hőszigetelő réteg minden esetben egy leterhelő anyaggal van ellátva, amely alá egy elválasztó lemez kerül.